Τροφική αλλεργία

Τι είναι η τροφική αλλεργία;

Ένα άτομο θεωρείται ότι παρουσιάζει τροφική αλλεργία είναι όταν το ανοσοποιητικό του σύστημα αντιμετωπίζει ένα συγκεκριμένο τρόφιμο ως επιβλαβές για τον οργανισμό. Εάν ένα άτομο τρώει ή αγγίζει αυτό το φαγητό, αυτός ή αυτή μπορεί να έχει μια αλλεργική αντίδραση. Οι περισσότερες αλλεργικές αντιδράσεις εκδηλώνονται μέσα σε 5 λεπτά έως 1 ώρα μετά την κατανάλωση ή την επαφή με το τρόφιμο.

Τα πιο συνηθισμένα τρόφιμα στα οποία εμφανίζονται αλλεργικές αντιδράσεις είναι:

  • Γάλα και τροφές που περιέχουν γάλα όπως είναι το παγωτό ή το βούτυρο (γαλακτοκομικά προϊόντα)
  • Αυγά
  • Σιτάρι
  • Σόγια
  • Φιστίκια
  • Καρποί δέντρων όπως τα αμύγδαλα και το κάσιους
  • Ψάρια
  • Οστρακόδερμα όπως οι αστακοί και τα στρείδια

Οι άνθρωποι μπορούν να έχουν αλλεργία σε ένα ή περισσότερα τρόφιμα. Μερικές φορές είναι δύσκολο να διαπιστωθεί αν ένα άτομο έχει τροφική αλλεργία ή όχι. Κάποιος μπορεί να αισθάνεται άρρωστος μετά την κατανάλωση συγκεκριμένων τροφών για άλλους λόγους. Για παράδειγμα, οι άνθρωποι μπορούν να αισθάνονται καούρα μετά την κατανάλωση πικάντικων τροφίμων, ή να εκδηλώσουν έμετο και διάρροια από τροφική δηλητηρίαση. Τέτοιες περιπτώσεις δεν χαρακτηρίζονται ως τροφική αλλεργία.

Ποια είναι τα συμπτώματα μιας τροφικής αλλεργίας;

Τα συμπτώματα μιας τροφικής αλλεργίας κυμαίνονται από ήπια μέχρι σοβαρά.

Τα ήπια συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Εξανθήματα – ερυθρά τμήματα του δέρματος που προκαλούν υπερβολική φαγούρα
  • Κόκκινο ή πρησμένο δέρμα
  • Πρησμένα και υγρά μάτια που προκαλούν φαγούρα
  • Ρινική καταρροή και φτέρνισμα

Τα σοβαρά συμπτώματα ονομάζονται «αναφυλαξία» και περιλαμβάνουν:

  • Πρήξιμο του λαιμού ή έντονος βήχας
  • Συριγμός ή δύσπνοια
  • Εμετός ή διάρροια
  • Αίσθημα ζάλης ή λιποθυμίας
  • Θάνατο

Τα συμπτώματα συχνά διαφέρουν από άτομο σε άτομο. Επίσης, ένα άτομο μπορεί να έχει διαφορετικά συμπτώματα κάθε φορά που βιώνει μια αλλεργική αντίδραση.

Υπάρχει εξέταση για την τροφική αλλεργία;

Οι γιατροί μπορούν να χρησιμοποιήσουν 2 τύπους εξετάσεων για να διαπιστώσουν αν έχετε τροφική αλλεργία. Εσείς και ο γιατρός σας θα αποφασίσετε ποια είναι η καλύτερη για εσάς.

  • Δερματική δοκιμασία νυγμού (skin test) – κατά την εξέταση αυτή, ο γιατρός τοποθετεί σταγόνες που περιέχουν σε αραιωμένη μορφή το υπό έλεγχο πιθανό αλλεργιογόνο (στη συγκεκριμένη περίπτωση το τρόφιμο υπό δοκιμή) στο δέρμα σας. Στη συνέχεια γίνεται ανεπαίσθητος σκαριφισμός/τσίμπημα του δέρματος δια μέσω του εκχυλίσματος. Τέλος, γίνεται ανάγνωση του αποτελέσματος.
  • Εξέταση αίματος – οι εξετάσεις αίματος για τροφικές αλλεργίες αναζητούν αντισώματα (πρωτεΐνες) που ονομάζονται "IgEs" που παράγει ο οργανισμός όταν έχει μια αλλεργική αντίδραση.

Ο γιατρός σας θα κάνει επίσης μια εξέταση και θα μιλήσει μαζί σας. Μερικές φορές μπορεί να είναι δύσκολο να διαπιστωθεί σε ποια τρόφιμα είστε αλλεργικοί. Η καταγραφή των τροφίμων που καταναλώνετε και των συμπτωμάτων σας είναι χρήσιμη.

Πρέπει να δω κάποιον ειδικό;

Εάν έχετε σοβαρά αλλεργικά συμπτώματα, καλέστε τις πρώτες βοήθειες.

Πως αντιμετωπίζεται μια αλλεργική αντίδραση που προέρχεται από την κατανάλωση κάποιου τρόφιμου;

Η καλύτερη θεραπεία για μια σοβαρή αντίδραση είναι ένα φάρμακο που ονομάζεται «επινεφρίνη». Στο νοσοκομείο, οι γιατροί μπορούν να σας δώσουν επινεφρίνη και άλλα φάρμακα για τη θεραπεία των συμπτωμάτων σας. Οι γιατροί επίσης θα σας παρακολουθήσουν ώστε να βεβαιωθούν ότι τα συμπτώματά σας δεν χειροτερεύουν.

Ο γιατρός μπορεί να σας συνταγογραφήσει μια συσκευή που ονομάζεται «αυτόματος εγχυτήρας» (για παράδειγμα, το EpiPen). Αυτή η συσκευή έχει μία ένεση επινεφρίνης που μπορείτε να κάνετε στον εαυτό σας. Αν έχετε αυτόματο εγχυτήρα, θα πρέπει να τον έχετε μαζί σας ανά πάσα στιγμή. Χρησιμοποιήστε το αμέσως, αν νομίζετε ότι έχετε σοβαρή αλλεργική αντίδραση. Αφού χρησιμοποιήσετε τον αυτόματο εγχυτήρα με την ένεση επινεφρίνης, καλέστε τις πρώτες βοήθειες καθώς τα συμπτώματα μπορεί ίσως χρειαστεί περαιτέρω νοσηλεία στο νοσοκομείο.

Εάν έχετε συμπτώματα ήπιας αλλεργικής αντίδρασης στα τρόφιμα, ο γιατρός σας μπορεί να σας συστήσει ένα φάρμακο που ονομάζεται  αντιισταμινικό. Μπορείτε να πάρετε αυτό το φάρμακο χωρίς ιατρική συνταγή. Μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση του κνησμού.

Μπορούν να προληφθούν οι αλλεργικές αντιδράσεις;

Μπορείτε να αποτρέψετε μια αλλεργική αντίδραση αποφεύγοντας την κατανάλωση τροφίμων στα οποία είστε αλλεργικοί. Ακόμα και μία μικροσκοπική ποσότητα αυτών των τροφών μπορεί να προκαλέσει μια έντονη αντίδραση. Εσείς και ο γιατρός σας μπορείτε να δημιουργήσετε ένα σχέδιο αντιμετώπισης της τροφικής αλλεργίας, το οποίο περιλαμβάνει:

  • Αποφυγή τροφών, οι οποίες σας προκαλούν αλλεργική αντίδραση
  • Ενημέρωση του προσωπικού των καταστημάτων εστίασης σχετικά με τα τρόφιμα στα οποία είστε αλλεργικός/ή
  • Αναζήτηση βοήθειας όταν έχετε μια αλλεργική αντίδραση
  • Μία ένεση επινεφρίνη, άμεσα διαθέσιμη
  • Ιατρικό βραχιόλι, που θα πρέπει να φοράτε Το βραχιόλι αυτό περιέχει πληροφορίες για την τροφική αλλεργία που έχετε.

Πως θα είναι η ποιότητα ζωής μου;

Οι περισσότεροι άνθρωποι με τροφική αλλεργία είναι σε θέση να ζήσουν κανονική ζωή. Αλλά ίσως χρειαστεί να κάνετε κάποιες αλλαγές στη ζωή σας. Θα χρειαστεί να υιοθετήσετε ένα σχέδιο αντιμετώπισης της τροφικής αλλεργίας.

Μπορείτε να έχετε τροφικές αλλεργίες για όλη τη ζωή σας αλλά μερικές φορές οι άνθρωποι καταφέρνουν να τις ξεπεράσουν. Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για το πώς να αντιμετωπίσετε ή ακόμα και να ξεπεράσετε μια τροφική αλλεργία.

Υπάρχει κάποιος τρόπος να αποφευχθεί μια τροφική αλλεργία;

Δεν είναι ξεκάθαρο. Αν έχετε κάποια τροφική αλλεργία - ή το παιδί σας – είναι πιθανό και ένα νέο μέλος της οικογένειας να έχει. Το μωρό μπορεί να διατρέχει μεγαλύτερο κίνδυνο να έχει την ίδια αλλεργία, χωρίς όμως να είναι σίγουρο. Το βρέφος μπορεί να έχει την ίδια τροφική αλλεργία, διαφορετική ή καμία τροφική αλλεργία.

Εάν είστε έγκυος ή θηλάζετε, ίσως να αναρωτηθείτε αν πρέπει να αποφύγετε κάποια συγκεκριμένη τροφή. Για παράδειγμα, αν έχετε ήδη παιδί με αλλεργία στο γάλα, πρέπει να σταματήσετε να καταναλώνετε γάλα για να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης αλλεργίας του νέου μωρού σας; Στις περισσότερες περιπτώσεις, η απάντηση είναι πιθανόν όχι. Αλλά θα πρέπει να μιλήσετε με το γιατρό σας για να βεβαιωθείτε ότι ακολουθείτε μια υγιεινή διατροφή για την κατάστασή σας.

Όταν το μωρό σας είναι αρκετά μεγάλο για να αρχίσει να τρώει στέρεες τροφές, θα πρέπει να αποφασίσετε πότε να προχωρήσετε στην κατανάλωσή τους. Οι γιατροί παλαιότερα πρότειναν στις νέες μητέρες να καθυστερήσουν να προβούν σε αυτό, αν ένα μωρό διέτρεχε υψηλό κίνδυνο εμφάνισης τροφικής αλλεργίας. Τώρα, πιστεύουν ότι είναι καλύτερο να μην περιμένουμε μέχρι το μωρό να είναι μεγαλύτερο και να δώσουν στέρεη τροφή στο βρέφος  στον φυσιολογικό χρόνο αρχίζοντας από 4 έως 6 μηνών. Αλλά δεν υπάρχει ακόμα τρόπος να γνωρίζετε με βεβαιότητα αν το μωρό σας θα εμφανίσει κάποια αλλεργία. Ο γιατρός του μωρού σας μπορεί να σας βοηθήσει να αποφασίσετε πότε και πώς να προσφέρετε στο βρέφος ορισμένα τρόφιμα.

 

Τροφική Αλλεργία


Dr. Γεώργιος Κωνσταντίνου. Allergology.gr |  All rights Reserved.