Εποχικές Αλλεργίες σε Ενήλικες

Τι είναι οι εποχιακές αλλεργίες;

Ως εποχιακές αλλεργίες (ή «πυρετός εκ χόρτου») ονομάζεται το  σύνολο των συνθηκών που μπορεί να προκαλέσουν φαγούρα στη μύτη ή τα μάτια, φτάρνισμα, βουλωμένη μύτη, ρινική καταρροή ή δακρύρροια.

Τα συμπτώματα εμφανίζονται μόνο σε ορισμένες περιόδους του έτους. Οι περισσότερες εποχιακές αλλεργίες προκαλούνται από:

 • Γύρη δέντρων, αγριόχορτων ή ζιζανίων και
 • Σπόρια μούχλας, τα οποία αναπτύσσονται όταν ο καιρός είναι βροχερός ή έχει υγρασία.

Υπό κανονικές συνθήκες, οι άνθρωποι αναπνέουν αυτές τις ουσίες χωρίς πρόβλημα. Όταν ένα άτομο έχει εποχιακή αλλεργία, το ανοσοποιητικό σύστημα του ενεργεί ως αυτή η ουσία να είναι επιβλαβής για τον οργανισμό. Αυτό προκαλεί κάποια συμπτώματα. Αυτό προκαλεί κάποια συμπτώματα.

Πολλοί άνθρωποι αρχικά παρουσιάζουν εποχιακές αλλεργίες όταν είναι παιδιά ή νέοι ενήλικες. Οι εποχικές αλλεργίες διαρκούν καθ΄ όλη τη διάρκεια της ζωής του ανθρώπου, αλλά τα συμπτώματα μπορούν να επιδεινώνονται ή να βελτιώνονται με την πάροδο του χρόνου. Οι εποχιακές αλλεργίες μερικές φορές είναι κληρονομικές.

Μερικοί άνθρωποι έχουν συμπτώματα όπως αυτά των εποχιακών αλλεργιών, αλλά τα συμπτώματά τους διαρκούν όλο το χρόνο.

Τα συμπτώματα που διαρκούν όλο το χρόνο προκαλούνται συνήθως από:

 • Τα ακάρεα της οικιακής σκόνης,
 • Ζώα, όπως γάτες και σκύλοι ή/ και
 • Σπόρια μούχλας.

Ποια είναι τα συμπτώματα των εποχιακών αλλεργιών;

Τα συμπτώματα των εποχιακών αλλεργιών μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • Βουλωμένη μύτη, ρινική καταρροή, ή φτέρνισμα
 • Κνησμό
 • Κόκκινα μάτια, δακρύρροια
 • Πόνο στο λαιμό ή φαγούρα στο λαιμό, στη μύτη, στα αυτιά ή στον ουρανίσκο
 • Προβλήματα με τον ύπνο, που οδηγούν σε αίσθημα κόπωσης κατά τη διάρκεια της ημέρας

Υπάρχει κάποια εξέταση για τις εποχιακές αλλεργίες;

Ο ειδικός αλλεργιολόγος θα σας θέσει ερωτήματα για τα συμπτώματά σας και θα σας εξετάσει. Αν το κρίνει απαραίτητο θα προβεί και στη διενέργεια περαιτέρω εξετάσεων όπως οι δερματικές δοκιμασίες, οι οποίες μπορούν να αναδείξουν τα αλλεργιογόνα στα οποία είστε αλλεργικοί. . Κατά τη διάρκεια μιας δερματικής δοκιμής, ο γιατρός τοποθετεί σταγόνες που περιέχουν σε αραιωμένη μορφή το υπό έλεγχο πιθανό αλλεργιογόνο στο δέρμα των άνω άκρων ή της πλάτης του παιδιού. Στη συνέχεια γίνεται ανεπαίσθητος σκαριφισμός/τσίμπημα του δέρματος δια μέσω του εκχυλίσματος. Τέλος, μετά το πέρας 10 με 15 λεπτών, γίνεται ανάγνωση του αποτελέσματος.

Πώς αντιμετωπίζονται οι εποχιακές αλλεργίες;

Τα άτομα με εποχιακές αλλεργίες ενδέχεται να χρησιμοποιήσουν μία ή περισσότερες από τις παρακάτω θεραπείες για να μειώσουν την ένταση των συμπτωμάτων τους:

 • Ρινικές πλύσεις – Οι ρινικές πλύσεις/ρινοπλύσεις με θαλασσινό νερό ή φυσιολογικό ορό καθαρίζουν το εσωτερικό της μύτης απομακρύνοντας περιβαλλοντικά αλλεργιογόνα. Υπάρχουν διάφορες συσκευές που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την έκπλυση της μύτης.
 • Ρινικά εκνεφώματα/σπρέι – Στην οξεία φάση, όταν τα συμπτώματα από τη μύτη είναι πολύ έντονα, χρησιμοποιούνται ως ανακουφιστική αγωγή, η οποία δεν πρέπει να χορηγείται για περισσότερες από 7 ημέρες.
 • Ρινικά εκνεφώματα/ σπρέι στεροειδών - Οι γιατροί συστήνουν συχνά αυτά τα σπρέι σε αρχικό στάδιο, επειδή είναι η καλύτερη θεραπεία για τη βουλωμένη μύτη. Πολλά από αυτά τα σπρέι διατίθενται χωρίς ιατρική συνταγή. Τα ρινικά σπρέι στεροειδών λειτουργούν καλύτερα αν τα χρησιμοποιείτε καθημερινά και μπορεί να χρειαστούν μερικές μέρες για να λειτουργήσουν πλήρως αλλά συνήθως είναι πιο αποτελεσματικά για τη βουλωμένη μύτη και το φλέγμα (το οποίο παράγεται όταν η βλέννα τρέχει κάτω από το πίσω μέρος του λαιμού σας) από άλλα φάρμακα για την αντιμετώπιση των αλλεργιών.
 • Αντιισταμινικά - Αυτά τα φάρμακα βοηθούν να σταματήσουν συμπτώματα όπως ο κνησμός, το φτέρνισμα και η ρινική καταρροή. Δεν θεραπεύουν τη βουλωμένη μύτη όπως τα ρινικά σπρέι ενώ συχνά η χρήση τους συνοδεύεται από ένα αίσθημα κούρασης όσων τα χρησιμοποιούν.
 • Αντιισταμινικές οφθαλμικές σταγόνες - οι σταγόνες αυτές διατίθενται χωρίς ιατρική συνταγή και μπορούν να βοηθήσουν με το αίσθημα φαγούρας στα μάτια.
 • Αποσυμφορητικά - Αυτά τα φάρμακα μπορούν να μειώσουν τα συμπτώματα της βουλωμένη μύτης. Άτομα με προβλήματα υγείας, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση, δεν πρέπει να λαμβάνουν αποσυμφορητικά. Επίσης, οι άνθρωποι δεν πρέπει να χρησιμοποιούν αποσυμφορητικά σπρέι μύτης για περισσότερο από 3 ημέρες στη σειρά. Χρησιμοποιώντας αυτά τα σπρέι μύτης για περισσότερο από 3 συνεχόμενες ημέρες τα συμπτώματα μπορεί να χειροτερέψουν αντί να βελτιωθούν.
 • Υποδόρια ανοσοθεραπεία - ο αλλεργιολόγος μπορεί να προτείνει υποδόρια ανοσοθεραπεία ή αλλιώς τα εμβόλια της αλλεργίας, η οποία συνταγογραφείται σε ασθενή με τεκμηριωμένη αλλεργική ρινίτιδα. Οι χορηγήσεις αρχικά γίνονται κάθε μία με δύο εβδομάδες για το πρώτο δίμηνο και ακολούθως κάθε μήνα από ειδικό αλλεργιολόγο. Η ανοσοθεραπεία βοηθά προληπτικά μειώνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης άσθματος σε μεγαλύτερη ηλικία.
 • Υπογλώσσια ανοσοθεραπεία – σταγόνες ή χάπια που λαμβάνονται υπογλώσσια και χορηγούνται σε αλλεργικούς ασθενείς με συνταγή ιατρού, σε καθημερινή βάση για 3 έως 5 χρόνια.

Συζητείστε με τον γιατρό σας για τα πλεονεκτήματα και τα πλεονεκτήματα των διαφορετικών προσεγγίσεων θεραπείας των αλλεργιών. Η κατάλληλη θεραπεία για εσάς εξαρτάται από τα συμπτώματα που εκδηλώνετε αλλά και από τα άλλα προβλήματα υγείας που πιθανόν αντιμετωπίζετε. Σημαντικό επίσης είναι να συμβουλευτείτε τον προσωπικό σας γιατρό για τη σωστή χρήση της επιλεγμένης θεραπείας.

Μπορούν να προληφθούν τα συμπτώματα των εποχικών αλλεργιών;

Εάν εμφανίζετε συμπτώματα την ίδια εποχή κάθε χρόνο συζητήστε το με τον αλλεργιολόγο σας. Μερικοί άνθρωποι μπορούν να προλάβουν την εμφάνιση των συμπτωμάτων τους ξεκινώντας την ενδεδειγμένη θεραπεία μία ή δύο εβδομάδες πριν από το συγκεκριμένο διάστημα. Στην πρόληψη των συμπτωμάτων συμβάλει και η αποφυγή έκθεσης στους παράγοντες που σας προκαλούν τις αλλεργίες. Για παράδειγμα, τα άτομα που είναι αλλεργικά στη γύρη μπορούν:

 • Να παραμένουν σε εσωτερικούς χώρους κατά τις περιόδους κατά τις οποίες εκδηλώνουν συμπτώματα.
 • Να διατηρούν κλειστά τα παράθυρα του σπιτιού και του αυτοκινήτου κι εναλλακτικά να χρησιμοποιούν κλιματισμό.
 • Να φορούν μάσκα προστασίας από τη σκόνη όταν βρίσκονται σε εξωτερικούς χώρους.

Τι γίνεται αν θέλω να μείνω έγκυος;

Εάν θέλετε να μείνετε έγκυος, μιλήστε με το γιατρό σας σχετικά με τα φάρμακα που είναι ασφαλή για τις εγκύους.  Τα εποχιακά συμπτώματα αλλεργίας μπορεί να επιδεινωθούν, να βελτιωθούν ή να παραμείνουν τα ίδια σε εγκύους γυναίκες.

Αλλεργική Ρινίτιδα, Αλλεργίες, Ενήλικες


Dr. Γεώργιος Κωνσταντίνου. Allergology.gr |  All rights Reserved.