Προσοχή στις ετικέτες των τροφίμων!

Οι ετικέτες τροφίμων περιέχουν διατροφικές πληροφορίες για τα συστατικά που περιέχουν. Τα αλλεργικά άτομα θα πρέπει να δίνουν έμφαση στην κατανόηση των αναγραφόμενων συστατικών και να αναγνωρίζουν τα αλλεργιογόνα συστατικά στις ετικέτες των τροφίμων.

Η ονομασία της ουσίας ή του προϊόντος τονίζεται με είδος χαρακτήρων που κάνει σαφή διάκριση της ονομασίας από το υπόλοιπο του καταλόγου των συστατικών, παραδείγματος χάριν μέσω της γραμματοσειράς, της μορφής ή του χρώματος του φόντου.

Οκτώ τρόφιμα, και τα συστατικά τους που περιέχουν τις πρωτεΐνες τους, έχουν οριστεί σαν μείζονα αλλεργιογόνα τρόφιμα. Αυτά τα τρόφιμα αντιπροσωπεύουν το 90 τοις εκατό όλων των τροφικών αλλεργιών:

  1. γάλα
  2. αυγό
  3. ψάρια, όπως το λαβράκι, καλκάνι, ή
  4. μαλακά όστρακα, όπως καβούρια, αστακοί, γαρίδες ή
  5. ξηροί καρποί, όπως τα αμύγδαλα, τα πεκάν, ή τα καρύδια,
  6. σιτάρι,
  7. αράπικα φιστίκια
  8. σόγια

Παρακάτω παρατίθενται τα συστατικά που υποδηλώνουν την παρουσία των πιο κοινών αλλεργιογόνων παραγόντων.

Γλουτένη - Gluten

Τα παρακάτω συστατικά που μπορεί να αναγράφονται στις ετικέτες των τροφίμων, υποδηλώνουν την παρουσία γλουτένης:

  • Barley
  • Rye

Αράπικο φιστίκι - Peanut

Τα φιστίκια – μαζί με τους ξηρούς καρπούς και τα θαλασσινά – είναι οι πιο κοινοί παράγοντες που προκαλούν αναφυλαξία, μια σοβαρή αλλεργική αντίδραση. Άνθρωποι που παρουσιάζουν αλλεργίες στο φιστίκι και στους ξηρούς καρπούς συνίσταται να αποφεύγουν σπόρους όπως λινάρι, παπαρούνα, κολοκύθα, σουσάμι και ηλίανθος. Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας πριν καταναλώσετε αυτούς τους σπόρους.

Αναζητήστε προϊόντα που παράγονται σε ειδικές εγκαταστάσεις, των οποίων η παραγωγή δεν περιλαμβάνει την επεξεργασία φιστικιών. Αποφεύγετε προϊόντα των οποίων η λίστα των συστατικών περιλαμβάνει ενδείξεις όπως «Μπορεί να περιέχει ίχνη φιστικιού» και «Παράγεται σε εγκατάσταση οπού επεξεργάζονται φιστίκια», για την ασφάλειά σας.

Τα παρακάτω συστατικά που μπορεί να αναγράφονται στις ετικέτες των τροφίμων, υποδηλώνουν την παρουσία φιστικιού:

  • Arachide
  • Arachis oil
  • Beer nuts
  • Goober nuts, goober peas
  • Ground nuts
  • Kernels
  • Nut meats
  • Peanut butter
  • Peanut flour
  • Valencias

Σόγια - Soy

Οι μπάρες ενέργειας και δημητριακά περιέχουν συνήθως αλεύρι σόγιας, καθώς είναι πλούσια πηγή πρωτεΐνης. Σόγια συχνά βρίσκεται σε επεξεργασμένα αλλαντικά με τη μορφή πυρολυμένης πρωτεΐνης σόγιας, ουσία που δρα ως ενισχυτής γεύσης.

Η λεκιθίνη σόγιας χρησιμοποιείται ευρέως στις τροφές ως αντιοξειδωτικό, σταθεροποιητής και γαλακτωματοποιητής.

Τα παρακάτω συστατικά που μπορεί να αναγράφονται στις ετικέτες των τροφίμων, υποδηλώνουν την παρουσία σόγιας:

  • Edamame
  • Hydrolyzed soy protein
  • Miso (fermented soy)
  • Natto
  • Shoyu
  • Soy fiber, flour, grits, nuts, powder
  • Soy butter, cheese, ice cream, milk, yogurt
  • Soy protein
  • Soy sauce
  • Tamari
  • Tempeh
  • Texture soy flour (TSF), textured soy protein (TSP), textured vegetable protein (TVP)
  • Tofu
  • Soy lecithin
  • Soybean oil

Σιτάρι - Wheat

Τα προϊόντα που δεν περιέχουν σιτάρι, είναι πιθανόν να περιέχουν κριθάρι ή σίκαλη, συνεπώς και γλουτένη. 

Τα παρακάτω συστατικά που μπορεί να αναγράφονται στις ετικέτες των τροφίμων, υποδηλώνουν την παρουσία σιταριού:

  • Bread crumbs
  • Bulgur
  • Cereal extract
  • Couscous
  • Durum (durum flour, durum wheat)
  • Einkorn
  • Emmer
  • Farina
  • Flour (all-purpose, cake, enriched, graham, high protein, high gluten, pastry)
  • Kamut
  • Semolina
  • Spelt
  • Sprouted wheat
  • Triticale
  • Vital wheat gluten
  • Wheat (brand, germ, gluten, grass, malt, starch)
  • Whole wheat berries

Ξηροί καρποί – Tree Nuts

Η σάλτσα πέστο συνήθως περιέχει κουκουνάρι και θα πρέπει να αποφεύγεται από άτομα που έχουν αλλεργία στους ξηρούς καρπούς.

Τα παρακάτω συστατικά που μπορεί να αναγράφονται στις ετικέτες των τροφίμων, υποδηλώνουν την παρουσία ξηρών καρπών:

  • Almonds
  • Brazil nut
  • Cashews
  • Chestnuts
  • Filberts/hazelnuts
  • Macademia nuts
  • Pecans
  • Pine nuts, pinole, pignoli, pinon
  • Pistachios
  • Walnuts

Ψάρια - Fish

Τα παρακάτω συστατικά που μπορεί να αναγράφονται στις ετικέτες των τροφίμων, υποδηλώνουν την παρουσία ψαριού:

  • Anchovies
  • Bass
  • Catfish
  • Flounder
  • Grouper
  • Haddock
  • Halibut
  • Herring
  • Mahi Mahi
  • Perch
  • Pike
  • Pollock
  • Salmon
  • Scrod
  • Sole
  • Snapper
  • Swordfish
  • Tilapia
  • Trout
  • Tuna

Γάλα

Τα παρακάτω συστατικά που μπορεί να αναγράφονται στις ετικέτες των τροφίμων, υποδηλώνουν την παρουσία γάλακτος:

  • Milk, milk solids, non-fat milk solids, milk powder
  • Yogurt, kefir
  • Whey
  • Cream, sour cream, whipped cream
  • Lactose, lactalbumin, lactoglobulin, hydrolysates
  • Cheese, cream cheese, cottage cheese
  • Butter, artificial butter flavor, butterflat, ghee
  • Buttermilk, buttermilk solids
  • Casein, caseinate, sodium caseinate, rennet casein, hydrolyzed casein

Αυγά

Τα παρακάτω συστατικά που μπορεί να αναγράφονται στις ετικέτες των τροφίμων, υποδηλώνουν την παρουσία αυγών:

  • Albumin
  • Egg (protein, white, dried, powdered, yolk)
  • Globulin
  • Lecithin
  • Livetin, lysozyme
  • Mayonnaise
  • Meringue
  • Ovalbumin
  • Ovomucoid
  • Ovomucin
  • Vitellin, ovovitellin

Οστρακοειδή

Τα παρακάτω συστατικά που μπορεί να αναγράφονται στις ετικέτες των τροφίμων, υποδηλώνουν την παρουσία οστρακοειδών::

  1. Καρκινοειδή (Crustacean)
  • Crab
  • Crawfish, crayfish, evrevisse\
  • Lobster, langouste, langoustine, scampo, coral, tamalley
  • Shrimp, prawns, crevettes
  1. Μαλάκια (Mollusks)
  • Abalone
  • Clam
  • Cockle
  • Mussel
  • Octopus
  • Oyster
  • Scallop
  • Snail, escargot
  • Squid, calamari

Τροφική Αλλεργία


Dr. Γεώργιος Κωνσταντίνου. Allergology.gr |  All rights Reserved.