Κνίδωση - Αγγειοοίδημα

Τι είναι οι πομφοί;

Οι πομφοί είναι οιδήματα του δέρματος, ερυθρού χρώματος, οι οποίοι συνοδεύονται από έντονο κνησμό. Οι πομφοί μπορεί να δημιουργηθούν ως κάποιο είδος αλλεργικής αντίδρασης αλλά έχουν και άλλες αιτίες. Στις περισσότερες περιπτώσεις, υποχωρούν μέσα σε λίγες ώρες αλλά είναι πιθανό να εμφανίζονται επανειλημμένα σε κάποια άτομα.

Αγγειοοίδημα

Εκτός από πομφούς, κάποιοι ασθενείς είναι δυνατόν να παρουσιάσουν μια κατάσταση που ονομάζεται αγγειοοίδημα. Ως αγγειοοίδημα χαρακτηρίζεται το πρήξιμο κάποιων σημείων του δέρματος αλλά και των μαλακών ιστών, όπως στο πρόσωπο, το στόμα, τα αυτιά, τα βλέφαρα, τα χέρια, τα πόδια και τα γεννητικά όργανα.

Συμπτώματα

Τα άτομα που υποφέρουν από κνίδωση ή αγγειοοίδημα μπορεί να εκδηλώσουν κάποια επικίνδυνη αλλεργική αντίδραση. Σε κάθε περίπτωση ο ασθενής θα πρέπει άμεσα να απευθυνθεί σε αλλεργιολόγο αν παρατηρήσει την ξαφνική εμφάνιση πομφών ή εκδηλώσει κάποια από τα παρακάτω συμπτώματα:

 • Δυσκολία στην αναπνοή,
 • Σφίξιμο στον λαιμό,
 • Ναυτία και εμετός,
 • Κράμπες ή πόνο στο στομάχι,
 • Λιποθυμία.

Αιτίες

Οι ασθενείς που παρουσιάζουν για πρώτη φορά συμπτώματα κνίδωσης μπορεί να εμφανίζουν μια νέα αλλεργία σε κάποιο αλλεργιογόνο. Κνίδωση μπορεί να εκδηλώσουν ασθενείς που έχουν αλλεργία σε:

 • Φάρμακα, όπως αντιβιοτικά ή ασπιρίνη,
 • Τρόφιμα, όπως αυγά, ξηροί καρποί, ψάρια ή οστρακοειδή,
 • Κάτι που άγγιξαν, όπως φυτά ή σίελο ζώων ή λάτεξ,
 • Τσιμπήματα εντόμων.

Αν η κνίδωσή σας προκαλείται από κάποια αλλεργία τότε θα πρέπει να αποφεύγετε οτιδήποτε στο οποίο είστε αλλεργικοί.

Οι πομφοί της κνίδωσης μπορούν, επίσης να προκληθούν:

 • από λοιμώξεις,
 • μετά από έκθεση σε κρύο νερό, πάγο, ή κρύο αέρα,
 • από πίεση ή δόνηση,
 • από αλλαγές στη θερμοκρασία του σώματος.

Αν τα συμπτώματα παραμένουν για περισσότερο από 6 εβδομάδες, τότε η κνίδωση χαρακτηρίζεται χρόνια. Η χρόνια κνίδωση δεν προκαλείται από κάποια αλλεργία, αλλά τα αίτια στις περισσότερες περιπτώσεις δεν εντοπίζονται. Αντιμετωπίζεται με καθημερινή φαρμακευτική αγωγή. Συνήθως, η χρόνια κνίδωση εξαφανίζεται σε βάθος χρόνου.

Αντιμετώπιση

Η αντιμετώπιση της κνίδωσης συχνά δεν απαιτεί κάποιου είδους θεραπεία. Οι πομφοί συνήθως εξαφανίζονται μετά από λίγες μέρες ή εβδομάδες. Αν παρουσιάζετε για πρώτη φορά κάποιο από τα συμπτώματα της κνίδωσης, απευθυνθείτε στον γιατρό σας, ο οποίος θα σας υποδείξει αν χρειάζεστε θεραπεία ή όχι. Αν η θεραπεία είναι επιβεβλημένη, το πρώτο βήμα είναι να προσδιορίσετε τους παράγοντες που προκαλούν τα συμπτώματα της κνίδωσης και στη συνέχεια να τους αποφεύγετε, όσο αυτό είναι δυνατό. Η πρώτη γραμμή φαρμακευτικής αντιμετώπισης είναι τα αντιισταμινικά, για την ανακούφιση από τον κνησμό. Αντιισταμινικά λαμβάνουν συνήθως ασθενείς που υποφέρουν από αλλεργίες. Αν οι πομφοί είναι έντονοι και δεν υποχωρούν, χορηγούνται από τον θεράποντα ιατρό στεροειδή, για μικρό χρονικό διάστημα. Τα στεροειδή ανακουφίζουν τον ασθενή από αίσθημα του κνησμού και μειώνουν το οίδημα. Παρά την ενεργητική τους λειτουργία, δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούνται από τους ασθενείς για μεγάλο χρονικό διάστημα καθώς προκαλούν σοβαρές παρενέργειες.

 

Μπορεί να αποφευχθεί το έκζεμα;

Τα βρέφη που έχουν γονέα, αδελφό ή αδελφή με έκζεμα έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να εκδηλώσουν και αυτά. Στα βρέφη αυτά μπορεί να αποτραπεί η εμφάνιση εκζέματος κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους, χρησιμοποιώντας ενυδατικές κρέμες ή αλοιφές, ξεκινώντας αμέσως μετά τη γέννηση

Αγγειοοίδημα, Κνίδωση


Dr. Γεώργιος Κωνσταντίνου. Allergology.gr |  All rights Reserved.