Εποχικές Αλλεργίες σε Παιδιά
Τι είναι οι εποχιακές αλλεργίες;
Ως εποχιακές αλλεργίες (ή «πυρετός εκ χόρτου») ονομάζεται το σύνολο των συνθηκών που μπορεί να προκαλέσουν φαγούρα στη μύτη ή τα μάτια, φτάρνισμα, βουλωμένη μύτη, ρινική καταρροή ή δακρύρροια. Τα συμπτώματα εμφανίζονται μόνο σε ορισμένες περιόδους του έτους. Οι περισσότερες εποχιακές αλλεργίες προκαλούνται από:
- Γύρη δέντρων, αγριόχορτων ή ζιζανίων και
- Σπόρια μούχλας, τα οποία αναπτύσσονται όταν ο καιρός είναι βροχερός ή έχει υγρασία.
Υπό κανονικές συνθήκες, οι άνθρωποι αναπνέουν αυτές τις ουσίες χωρίς πρόβλημα. Όταν ένα άτομο έχει εποχιακή αλλεργία, το ανοσοποιητικό σύστημα του ενεργεί ως αυτή η ουσία να είναι επιβλαβής για τον οργανισμό. Αυτό προκαλεί κάποια συμπτώματα.
Πολλοί άνθρωποι αρχικά παρουσιάζουν εποχιακές αλλεργίες όταν είναι παιδιά ή νέοι ενήλικες. Οι εποχικές αλλεργίες διαρκούν καθ΄ όλη τη διάρκεια της ζωής του ανθρώπου, αλλά τα συμπτώματα μπορούν να επιδεινώνονται ή να βελτιώνονται με την πάροδο του χρόνου. Οι εποχιακές αλλεργίες μερικές φορές είναι κληρονομικές.
Μερικοί άνθρωποι έχουν παρόμοια συμπτώματα, τα οποία όμως διαρκούν όλο το χρόνο.
Τα συμπτώματα που διαρκούν όλο το χρόνο προκαλούνται συνήθως από:
- Τα ακάρεα της οικιακής σκόνης και κατσαρίδες
- Ζώα, όπως γάτες και σκύλοι, ή και
- Σπόρια μούχλας.
Ποια είναι τα συμπτώματα των εποχιακών αλλεργιών;
Τα συμπτώματα των εποχιακών αλλεργιών μπορεί να περιλαμβάνουν:
- Βουλωμένη μύτη, ρινική καταρροή, ή φτέρνισμα
- Κνησμό
- Κόκκινα μάτια, δακρύρροια
- Πόνο στο λαιμό ή φαγούρα στο λαιμό, στη μύτη, στα αυτιά ή στον ουρανίσκο
- Προβλήματα με τον ύπνο, που οδηγούν σε αίσθημα κόπωσης κατά τη διάρκεια της ημέρας
Τα μικρά παιδιά συχνά δεν φυσούν τη μύτη τους, αντ’ αυτού φτερνίζονται, βήχουν ή καθαρίζουν πολύ τον λαιμό τους. Πολλά παιδιά επίσης αποκτούν τη συνήθεια να αναπνέουν από το στόμα, όταν η μύτη τους είναι βουλωμένη.
Επειδή τα παιδιά δεν καταλαβαίνουν και δεν περιγράφουν με ακρίβεια την ένταση των συμπτωμάτων τους ή πώς επηρεάζονται από αυτά στην καθημερινότητά τους, μπορεί να εκδηλώσουν σοβαρά συμπτώματα, τα οποία μπορεί πραγματικά να επηρεάσουν τη ποιότητα ζωής τους. Τα αλλεργικά παιδιά μπορεί να παρουσιάσουν δυσκολία στην συγκέντρωση ή την παρακολούθηση των σχολικών μαθημάτων. Ακόμα, μπορεί να έχουν προβλήματα με τις αθλητικές δραστηριότητες.
Το παιδί σας μπορεί να μην είναι σε θέση να σας πει τι δεν πάει σωστά, αλλά μπορείτε να παρατηρήσετε τα συμπτώματα που εμφανίζονται την ίδια περίοδο κάθε χρόνο ή για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Τα συμπτώματα της εποχικής αλλεργίας συνήθως δεν εμφανίζονται στα παιδιά μέχρι την ηλικία των 2 ετών. Αν το παιδί σας είναι μικρότερο των 2 ετών και έχει αυτά τα συμπτώματα, συμβουλευτείτε τον παιδίατρό σας για να αναζητήσετε την αιτία που τα προκαλεί.
Υπάρχει κάποια εξέταση για τις εποχιακές αλλεργίες;
Ο ειδικός αλλεργιολόγος θα σας θέσει ερωτήματα για τα συμπτώματά σας και θα σας εξετάσει. Αν το κρίνει απαραίτητο θα προβεί και στη διενέργεια περαιτέρω εξετάσεων όπως οι δερματικές δοκιμασίες, οι οποίες μπορούν να αναδείξουν τα αλλεργιογόνα στα οποία είναι αλλεργικό το παιδί σας. Κατά τη διάρκεια μιας δερματικής δοκιμής, ο γιατρός τοποθετεί σταγόνες που περιέχουν σε αραιωμένη μορφή το υπό έλεγχο πιθανό αλλεργιογόνο στο δέρμα των άνω άκρων ή της πλάτης του παιδιού. Στη συνέχεια γίνεται ανεπαίσθητος σκαριφισμός/τσίμπημα του δέρματος δια μέσω του εκχυλίσματος. Τέλος, μετά το πέρας 10 με 15 λεπτών, γίνεται ανάγνωση του αποτελέσματος.
Πώς αντιμετωπίζονται οι εποχιακές αλλεργίες;
Παιδιά με εποχιακές αλλεργίες ενδέχεται να χρησιμοποιήσουν μία ή περισσότερες από τις παρακάτω θεραπείες για να μειώσουν τη συχνότητα και την ένταση των συμπτωμάτων τους:
- Ρινικές πλύσεις – Οι ρινικές πλύσεις/ρινοπλύσεις με θαλασσινό νερό ή φυσιολογικό ορό καθαρίζουν το εσωτερικό της μύτης απομακρύνοντας περιβαλλοντικά αλλεργιογόνα. Υπάρχουν διάφορες συσκευές που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την έκπλυση της μύτης.
- Ρινικά εκνεφώματα/σπρέι – Στην οξεία φάση, όταν τα συμπτώματα από τη μύτη είναι πολύ έντονα, χρησιμοποιούνται ως ανακουφιστική αγωγή, η οποία δεν πρέπει να χορηγείται για περισσότερες από 7 ημέρες.
- Ρινικά εκνεφώματα/ σπρέι στεροειδών - Οι γιατροί συστήνουν συχνά αυτά τα σπρέι σε αρχικό στάδιο, επειδή είναι η καλύτερη θεραπεία για τη βουλωμένη μύτη. Πολλά από αυτά τα σπρέι διατίθενται χωρίς ιατρική συνταγή. Τα ρινικά σπρέι στεροειδών μπορεί να χρειαστούν μερικές μέρες για να λειτουργήσουν πλήρως αλλά συνήθως είναι πιο αποτελεσματικά για τη βουλωμένη μύτη . Ο γιατρός σας θα συστήσει την κατάλληλη δόση βάσει της ηλικίας του παιδιού σας.
- Αντιισταμινικά - Αυτά τα φάρμακα βοηθούν να σταματήσουν συμπτώματα όπως ο κνησμός, το φτέρνισμα και η ρινική καταρροή. Η χρήση κάποιων αντιισταμινικών συνοδεύεται από ένα αίσθημα κούρασης όσων τα χρησιμοποιούν και γι’ αυτό δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούνται από παιδιά μικρότερης ηλικίας. Συμβουλευτείτε τον παιδίατρό σας προτού χορηγήσετε κάποιο καινούργιο φάρμακο στο παιδί σας.
- Υποδόρια ανοσοθεραπεία - ο αλλεργιολόγος μπορεί να προτείνει υποδόρια ανοσοθεραπεία ή αλλιώς τα εμβόλια της αλλεργίας για το παιδί σας, η οποία συνταγογραφείται σε ασθενή με τεκμηριωμένη αλλεργική ρινίτιδα. Οι χορηγήσεις αρχικά γίνονται κάθε μία με δύο εβδομάδες για το πρώτο δίμηνο και ακολούθως κάθε μήνα από ειδικό αλλεργιολόγο. Η ανοσοθεραπεία βοηθά προληπτικά μειώνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης άσθματος σε μεγαλύτερη ηλικία.
- Υπογλώσσια ανοσοθεραπεία – σταγόνες ή χάπια που λαμβάνονται υπογλώσσια και χορηγούνται σε αλλεργικούς ασθενείς με συνταγή ιατρού, σε καθημερινή βάση για 3 έως 5 χρόνια.
Συζητείστε με τον γιατρό σας για τα πλεονεκτήματα και τα πλεονεκτήματα των διαφορετικών προσεγγίσεων θεραπείας των αλλεργιών. Η κατάλληλη θεραπεία για το παιδί σας εξαρτάται από τα συμπτώματα που εμφανίζει αλλά και από τα άλλα προβλήματα υγείας που πιθανόν να αντιμετωπίζει. Σημαντικό επίσης είναι να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για τη σωστή χρήση της επιλεγμένης θεραπείας.
Μπορούν να προληφθούν τα συμπτώματα των εποχικών αλλεργιών;
Αν το παιδί σας εμφανίζει συμπτώματα την ίδια εποχή κάθε χρόνο συζητήστε το με τον αλλεργιολόγο σας. Μερικοί άνθρωποι μπορούν να προλάβουν την εμφάνιση των συμπτωμάτων τους ξεκινώντας την ενδεδειγμένη θεραπεία μία ή δύο εβδομάδες πριν από το συγκεκριμένο διάστημα. Στην πρόληψη των συμπτωμάτων συμβάλει και η αποφυγή έκθεσης στους παράγοντες που προκαλούν τις αλλεργίες. Για παράδειγμα, αν το παιδί σας είναι αλλεργικό στη γύρη μπορείτε:
- Να κρατήσετε το παιδί σας σε εσωτερικούς χώρους κατά τις περιόδους κατά τις οποίες εμφανίζει συμπτώματα.
- Να διατηρείτε κλειστά τα παράθυρα του σπιτιού και του αυτοκινήτου κι εναλλακτικά να χρησιμοποιείτε κλιματισμό.
- Να χρησιμοποιείτε ηλεκτρική σκούπα που διαθέτει ειδικό φίλτρο (HEPA - High Efficiency Particulate Air – Φίλτρο Σωματιδίων Υψηλής Απόδοσης) για να διατηρείτε τον εσωτερικό αέρα όσο πιο καθαρό γίνεται.